סופש האיגוד בירושלים נובמבר 2024

סופש האיגוד בירושלים נובמבר 2024

- 2024-11-21



קישור לאלבום התמונות

קישור לתכנית הסופש

קישור לסיכום הסופש


סיכום סופש האיגוד בירושלים 23-21.11.24

מאת סוניה קופרמן

בסופש ביקרנו בירושלים למשך שלושה ימי סיורים והרצאות.

ביום חמישי, התחלנו עם הרצאה של יואל אבן, מהנדס עיריית ירושלים. יואל דיבר על "מנועי הצמיחה של העיר". זהו התהליך אותו מובילה העירייה לטובת קידום ירושלים מבחינת מגורים, תחבורה, תרבות, שטחים פתוחים ועוד נושאים חשובים אחרים. שמענו הסבר מפורט לגבי המתודולוגיה של קידום מטרות אלה. המשכנו לסיור עם שרון דינור, מנהלת מחלקת שימור. ביקרנו במבנה בית חולים היסטוריה ושמענו על הגלגולים שעבר עד היום. ראינו את מבנה בצלאל החדש והתרשמנו משילובו במרחב העירוני הקיים, שימור עצי אורן ותיקים שלידו ופעילות הסטודנטים במחלקות השונות אשר נצפות מהחזיתות השקופות של המבנה החדש. בצהרים נפגשנו במבנה בית העם המחודש שבקמפוס מנורה לאומנויות, שמענו מפי דנה בורשטין, סמנכלית תכנון ונכסים של חברת עדן, על הפעילות של החברה והפרויקטים השונים אותם הם מקדמים, בין היתר הקמת חניון תת קרקעי בקמפוס, פיתוח מוסדות ציבור בראייה חדשה, בה המוסדות הם חלק מהמרחב הציבורי והפעילות בהם מתרחשת לאורך שעות היום והערב. אורי רייכר (ז"ק - רייכר) פגש אותנו ברחבה של הקמפוס והציג את עיקרי התכנון, המבוסס על עבודת טופוגרפיה עדינה שמצליחה לייצר מעבר מהרחוב אל הקמפוס, קירות טראסה וערוגות גינון לעצים (מתחת יש חניון) וכל זה בהעדר מעקות. הגינון שתוכנן היה בהשראה הצמחיה ירושלמית טבעית, אך ראינו שרובו הוחלף בצמחים עונתיים, כחלק מעבודות העירייה. עלינו על גג בניין וראינו את נוף המרחב מלמעלה. לסיום היום נסענו לספריה הלאומית בה שמענו ממיכל יריב (מילר בלום) על תהליך התכנון והאתגרים שליוו את תכנון המרחב הפתוח של הספריה. שימור שדרת עצים לאורך הרחוב, יצירת פרטי ספסלים המשלבים יציקת אבן ובטון, עבודה עם האומן מיכה אולמן, התמודדות עם מדרונות וגינון על שטחי גגות. לאחר מכן נכנסנו לסיור מודרך של הספריה.


ביום שישי נסענו אל הקיר הירוק שבכניסה לעיר ושמענו מאיזי בלנק על הבקשה של ראש העיר לייצר "וואו" במשך זמן קצר. התכנון מתבסס על ארבע שכבות, בסדר יורד: צמחיה טבעית מקומית, מחשופי סלע, קיר ירוק, קיר אבן. הקיר הירוק פותח והותאם לשתילה למדרון והגננים נעזרים בסולמות להחלפת הצמחיה. המשכנו לכביש אורה שואה שם חיכתה לנו רחל וינר וסיפרה בצורה מרתקת על תכנון הכביש והשיקולים הטופוגרפיים והעירוניים שהובילו לפיצול מפלסי הקיר כך שהשכונה נהנית מטיילת ושטח ירוק בצמידות דופן ואילו הכביש ממוקם בחלק התחתון ויוצר דופן עם השטח הפתוח. דיברנו על אדריכלי נוף כ"ציידי הזדמנויות" בפרויקטים של תשתיות ובכלל. בקצה הפרויקט רגע לפני מעבר לפרויקט הבא פגשנו במקרה תושב מהשכונה, בני איוס, ששכל את בנו ניב איוס ב 8.10.23 שנהרג מאש כוחותנו עקב טעות בזיהוי, ובמקום מוצבת אנדרטה לזכרו. מעבר לרחוב פגשנו את ברברה אהרונסון (שלמה אהרונסון) שסיפרה על הקו האדום של שלוחת הדסה, רקל ירושלים. בימים אלו מתקיימות בקו נסיעות מבחן, לקראת פתיחתו. ירדנו בשביל שצמוד לקו ועובר בשטח פתוח במורד המדרון. לאחר כמה דקות של הליכה מתגלה מופע מרהיב של כנסיית הנסיכה אליזבת כשהשביל מאפשר תצפית נהדרת עליו. המשכנו ליער סטף שם נפגשנו עם זוהר צפון ובלה נודלמן מקק"ל לשיחה על הפעילות שלהם ביערות קקל, תהליכי תכנון אל מול תחזוקה של שטחים נרחבים. הצצנו למבנה המבקרים החדש, שבקרוב יפתח לציבור.

בערב ישבנו לאכול יחד במסעדה ירושלמית ותיקה.

ביום שבת נפגשנו בשער יפו לסיור ברובע הארמני עם מדריכה אורלי בן משה. שמענו על תולדות הארמנים ועל פועלם בירושלים. ביקרנו במוזאון המחודש והתרשמנו מפסיפס מדהים, מלא ציפורים וממיצגים נוספים במוזאון. המשכנו לסייר ברחובות עיר עם מירב דביש אשר הציגה את המדריך לתכנון העיר העתיקה. ראינו דוגמאות של יישום העבודה של המדריך, מסתורים לפחים ומסתורי תשתית שונים הצמודים למבנים ומארגנים את המרחב. שמענו מגיא איגרא על העבודה ברחובות השוק ומשרון אברמסון על האתגרים בעבודה במרחב שמצד אחד משמש למגורים ומצד שני לתיירות.

נהנינו ממזג אויר טוב, מעיר שוקקת פעילות ומחברה נעימה. תודה רבה לכל האדריכלים, אדריכלי נוף והמדריכים שליוו אותנו לאורך הימים האלה ותודה לכל המשתתפים שהגיעו לסיורים. נשמח לראותכם בסיורים הבאים.